keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Taaperon kotityöt

Edit: Artikkelia muokattu 11.2.2017
Edit: 9.2.2017 Lainausta korjattu

Yksivuotias on kiinnostunut siitä, mitä vanhemmat tekevät. Taapero nauttii siitä, jos saa jonkun pienen tehtävän itselleen. Sitä on ilo katsoa kuinka niin pieni osaa jo jotain, niin taitavasti. Pienillä selkeillä ohjeilla taapero ymmärtää, mitä hänen täytyy tehdä. Yksi perusohje pienestä pitäen on, että omat leikit kerätään pois. Tässä asiassa tosin tarvitaan vielä aikuisen apua.

”Pieniä sopimuksia esimerkiksi omien lelujen keräämisestä voi toki tehdä. Silloinkin lapsi tarvitsee muistuttelua ja positiivista kannustusta. Ei voi olettaa, että hän itse muistaisi kerätä lelunsa, kun leikki loppuu”, lasten psykoterapeutti Lotta Weckström-Lehto kertoo Vau.fi:n haastattelussa 

Kuva: Pixabay kuvapankki


Kannustus toimii parhaiten


Suosittelen kannustamaan lasta myönteisellä tavalla ja antamaan myönteistä paleutetta. Meille on sanottu, että lapsi nauttii siitä kun saa myönteistä palautetta. Lapsi tykkää, että hän pääsee tekemään jotain tehtäviä.

Älä valita lapselle, koska lapsi ei tunne silloin ylpeyttä ja saattaa jättää tekemättä töitä. Lapsi rakastaa tehdä yhdessä kotitöitä. Lapsen motivaatio kasvaa, kun häntä kehutaan ja tekee töitä kanssasi

Anna lapselle yksinkertaiset ohjeet. Esim. Kerää nämä lelut tähän tai kerää legot tänne ja minä kerään palikat tänne.

Laita Kriteerit minimiin

Et voi olettaa 1-3 -vuotiaan työnjälki on sellaista mitä tahtoisit sen olevan. Se ei ole tärkein asia, vaan se että lapsi saa tehdä työtä ja hänen toimintaa ohjataan sekä itsetuntoa tuetaan.

Ajatuksenahan ei ole että lapsi tekee kaiken oikein, vaan että hän saa yhdessä tehdä vanhemman kanssa jotain.

Kuva: Pixabay kuvapankki

Lapsi hyötyy mukaan ottamisesta

Lapsi tykkää matkia vanhemman tekemisiä ja oppii sitä kautta. Hän ihailee kuinka vanhempi on niin taitava ja osaava. Lapsella on halu osallistua kotitöihin jo pienenä. Hän tykkää kun saa kehuja ja se lisää hänen kehitystään.

Lapsi oppii suunnitelmallisuusta, kun saa ohjausta toimintaansa ja kehittyy ajallaan parempaan suuntaan kotitöiden osalta. Jokainen asia opitaan pikkuhiljaa elämässä, kukaan ei ole seppä syntyessään. (Paitsi ehkä joku)


"KOTITÖITÄ TAAPEROLLE

Sisällä

- Tiskaaminen yhdessä aikuisen kanssa (ei rikkoutuvia astioita tai teräviä veitsiä tms.)
- Kukkien kastelu
- Pöydän pyyhkiminen
- Ruoan laitto: vatkaaminen aikuisen kanssa, salaatin repiminen, lihapullinen pyörittely, sämpylöiden leipominen, muu leipominen
- Pöydän kattaaminen
- Lelujen kerääminen
- Pyykin laittaminen pesukoneeseen
- Roskien vieminen roskakoriin

Ulkona:

- Lehtien kasaaminen kottikärryyn
- Risujen kerääminen pihasta
- Puutarhaistutusten kastelu
- Kukkien istutus aikuisen kanssa
- Pihalelujen kerääminen
- Haravointi pikkuharavalla
- Lumen lapiointi aikuisen apuna"
Lähde: Vau.fi

Meillä on pieniä kotitöitä käytössä mutta niitä ei voi virallisesti kutsua kotitöiksi. Taapero osaa viedä roskat roskiin sanottaessa ja tietää mikä on roska. Mm. lattialla on jotain pientä roskaa, hän ymmärtää viedä sen itse roskiin tai antaa vanhemmalle. Välillä hän on saanut myös laittaa kuivuneita pyykkejä pyykkikoriin. Hän osaa myös kerätä leluja pois ja kovasti yrittää myös siivoilla lattiaa mutta kokoonsa nähden hän on vielä liian pieni siihen hommaan. Hän osaa myös laittaa omia tavaroitaan paikoilleen, kun kerrotaan mihin mm. kengät viedään. Ulkona pihalta osataan lelut kerätä ja kolata sekä lapioida lunta.

Olen itse pienenä ollut innokas siivoilija ja kukkien kastelija ja näistä löytyy ihan kuviakin, Minusta on ihana seurata ja ihmetellä vierestä kuinka niin pieni ihminen on niin fiksu sekä ymmärtää selkeitä ohjeita.

Miten teillä taapero osallistuu kotitöihin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti