lauantai 11. helmikuuta 2017

SOME -Sosiaalinen media osana arkea

Mammalandian yhteistyöpostauksen aiheena helmikuussa on "Sosiaalinen media osana arkea" Voit lukea muiden postaukset Mammalandian sivuilta.

Kuva Pixbay -kuvapankki

Meidän arjen some ja riippuvuus

Sosiaalinen media on aika paljon nykypäivää, löytyy myös perheitä jotka eivät käytä somea. Jotkut rajaavat somen käyttöä. Viikonloput on voitu pyhittää perheelle tai somessa saa olla vain tunnin päivässä. Jokainen perhe on erilainen. On myös someriippuvaisia ja valitettavasti joudun luokittelemaan itseni tähän mukaan.

Riippuvuus itselläni näkyy niin, että en keksi mitään tekemistä ja sormet syyhyävät päästä näpertämään jotain. On hankala keskittyä pidempi aikaisesti johonkin hommaan. Olen koittanut saada itseäni irti somesta ja välillä se onnistuu ihan hyvin. Huomaan myös, että mitä vähemmän olen saatavilla, sitä paremmin ja enemmän saan mm. tehtyä kotitöitä sekä oltua enemmän pojan kanssa ja lisäksi saan  myös itse nukuttua päiväunet.

Sosiaalista mediaa sekä elektroniikkaa suositellaan päivässä vain sen pari tuntia, mutta itsellänihän se menee yli tämän suosituksen.
Kuva Pixbay -kuvapankki

Ongelmaksi minulla koituu se, että en tiedä mitä muuta keksin. Toki kotityöt vie mukavasti aikaa ja en ole somessa tällöin. Lapsen saaminen päivä- ja yöunille vie aikaa myöskin. Mutta sitten kun koittaa se aika, kun vaikka kotityöt on tehty niin heti ollaan yleensä kännykällä tai koneella.

Toki minulla on työasioita ja koulutuksia koneella, tabletilla tai kännykällä joita teen mielelläni ja ne on niitä hetkiä joista nautin. Tykkään kun minulla on se oma juttu ja hetki, että saan tehdä sitä mistä tykkään.

Some on ainut paikka jossa pystyn pitämään myös yhteyttä sukulaisiini sekä kavereihini. Kaikki asuvat kaukana ja minulla ei ole minkäänlaista kaveripiiria nykyisellä paikkakunnallani. Asia harmittaa minua ja koska vietämme paljon aikaa kotona perheenä, ei tule myöskään lähdettyä oikein minnekään. Tahtoisin löytää äitejä jotka ovat samassa tilanteessa ja tavata heitä, jolloin lapsi saa leikkiseuraa ja minä juttuseuraa. Tavoite olisi löytää odottavia äitejä, jotka saavat lapsen 2017 vuonna.
Kuva Pixbay -kuvapankki

Mistä somessa minut löytää

Minulta löytyy facebook -tili ja erilaisia sivuja sekä ryhmiä joita ylläpidän. Olen myös Instagramissa sekä minulla on kaksi eri Youtube -kanavaa. Minulla on myös Twitter mutta en käytä sitä. Olen myös kokeillut Linked iniä ja Pinterestiä, käyttäjät varmaan ovat vielä olemassa mutta en ymmärrä näiden käyttöä, mutta tiedän että näitä voi käyttää työnhaussa sekä portfoliona.

Kokeilin kerran myös Snapchattiä mutta en ymmärrä siitä mitään, joten otin sen pois ja olen tehnyt yhden musical.ly videon, koska siskoni käyttää tätä ja tahdoin kokeilla. Tämäkin sovellus on niin outo tälläiselle "vanhukselle", että senkin käyttö jäi heti pois. Tästä tuleekin mieleeni nämä ihme sanat mitä kuulen siskojeni käyttävän, jotka omaan suuhuni kuulostaisivat varmaan typerälle, koska vanhus. Vaikka toinen siskoni onkin 2-vuotta nuorempi minua.
Kuva Pixbay -kuvapankki

Lapseni sosiaalinen media

Lapsella sosiaalinen media ei niinkään näy millään tavoilla toivottavasti vielä moneen vuoteen. Ja jos joskus esim. kiinnostus herää johonkin somen osioon niin asiasta varmasti keskustellaan ensin ja sitten vasta toimitaan. Haluan myös pyrkiä tässä siihen, että lapsi ymmärtää sosiaalisen median vaarat ja haluan noudattaa ikärajoja niissä.

Tahdon pitää lapsellani kahden tunnin säännöstelystä suurinpiirtein edes kiinni. Mm. Ennen nukkumaan menoa pitää olla ainakin se kaksi tuntia väliä, ettei asiat tulisi uniin somesta. Voi kun voisin itsekin käyttää tätä tekniikkaa, mutta se vaatii itselläni vain tiukkaa kuria ja oppia.

Meillä leikitään aika paljon yksinään, mutta kun halutaan leikkikaveri osaa hän tulla hakemaan meitä mukaan, jolloin some saa jäädä. Ulkona ollessa käydään yleensä kävelemässä ja kännykkä on vain kellona mukana. Myös ruoan teon ajaksi some keskeytyy ja jos lapsi ilmoittaa haluavansa juotavaa tai ruokaa.

Miten teillä sosiaalinen media näkyy arjessa?

Seuraa facebookissa
Mammalandian facebook ja kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti